Αλλάζει όνομα ο δήμος Ελληνικού στα πλαίσια καταπολέμησης της ξενοφοβίας!

Elliniko

Ομόφωνα δεκτή έγινε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 από ομάδα πολιτών και ζητούσε την μετονομασία του δήμου Ελληνικού Αττικής.

Στο αιτιολογικό της δικαστικής απόφασης υιοθετείται πλήρως το σκεπτικό της αίτησης που είχε κατατεθεί και κάνει λόγο για ρατσιστικά και ξενοφοβικά ένστικτα που προκαλούσε αναπόφευκτα η ονομασία αυτή του δήμου στους κατοίκους της περιοχής. 

Το γεγονός αυτό μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είχε ως δραματική συνέπεια οι κάτοικοι του δήμου να γίνονται συνεχώς μάρτυρες  νεοναζιστικών τραμπουκισμών και επιθέσεων τόσο σε μετανάστες όσο και σε τουρίστες της περιοχής οι οποίοι συμβιώναν για χρόνια αρμονικά με τους ημεδαπούς χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο, ακούστηκαν οι μαρτυρίες μεταναστών αλλά και τουριστών της περιοχής οι οποίοι στις καταθέσεις τους ανέφεραν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από προπηλακισμούς που δέχονταν κατά καιρούς από νεοφασιστικά τάγματα της περιοχής.

Τον λόγο μεταξύ άλλων έλαβε και εκπρόσωπος της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή ο οποίος αφού επισήμανε πως δεν είναι καθόλου τυχαία τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που έλαβε στον συγκεκριμένο δήμο η Χρυσή Αυγή (τα μεγαλύτερα στην Αττική μετά τον Άγιο Παντελεήμονα), υποστήριξε πως η μετονομασία του δήμου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού που αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο στην περιοχή.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου η οποία έχει τύχει θετικής αποδοχής τόσο από την κυβέρνηση όσο και από πλήθος αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων της χώρας, προβλέπει την οριστική και αμετάκλητη μετονομασία του δήμου Ελληνικού σε δήμο Πολυπολιτισμικού.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου αποδεικνύει ότι η ελληνική δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται πλήρως τον ρόλο της στην καταπολέμηση του ρατσισμού σε μία περίοδο μάλιστα που η νεοναζιστική απειλή έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς εντός της ελληνικής κοινωνίας.

Από αύριο το πρωί ξημερώνει μία νέα ημέρα για τον δήμο Πολυπολιτισμικού.

Η εθνικιστική/νεοφασιστική έξαψη που δημιουργούσε σε πολλούς δημότες η καταργηθείσα ονομασία έπρεπε να αντιμετωπιστεί δραστικά, όπως και έγινε».

δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την εκφώνηση της ιστορικής απόφασης, ο 33χρονος Π.Μ. δημότης Πολυπολιτισμικού Αττικής και ιδρυτικό μέλος της ομάδας πολιτών που διενήργησε τις σχετικές νομικές ενέργειες.

Η δικαστική απόφαση του Άρειου Πάγου έχει ήδη κοινοποιηθεί στον δήμαρχο Πολυπολιτισμικού ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια πως από το πρωί της Παρασκευής πρόκειται να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση αφαιρώντας όλες τις ταμπέλες με το παλιό όνομα (Ελληνικό) του δήμου.

Κάντε Like στην σελίδα του komikotragiko στο Facebook κάνοντας κλικ εδώ!

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: